Τίτλος: ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ή ΚΑΣΤΡΟ ΓΚΙΖΗ ΜΥΚΟΝΟΥ

Tο Παλαιόκαστρο, ή Κάστρο Γκίζη, της Μυκόνου βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στην κορυφή του ομώνυμου υψώματος στην ευρύτερη περιοχή της Άνω Μεράς. Το κάστρο ήταν προφυλαγμένο στο εσωτερικό του νησιού και έλεγχε τις γύρω του καλλιεργήσιμες εκτάσεις. 

Στο Παλαιόκαστρο εντοπίζεται η δεύτερη μεγάλη πόλη του νησιού κατά την αρχαιότητα, με την ακρόπολή της να οχυρώνεται στην κορυφή του λόφου. Ο αρχαίος περίβολος, χρονολογημένος κατά την ελληνιστική εποχή, ανοικοδομήθηκε τουλάχιστον σε δύο μεταγενέστερες περιόδους, όπως προκύπτει από τις διακριτές καθ’ ύψος παραλλαγές στην τοιχοποιία του.

Το κάστρο αναπτύσσεται στο φρύδι του λόφου καταλαμβάνοντας όλο το πλάτωμά της κορυφής του, εκτεινόμενο σε επιφάνεια 2.840τ.μ. Το σχήμα του είναι ωοειδές και τα τείχη του έχουν συνολικό μήκος 205μ. Ο οχυρωματικός περίβολος είναι απλός και ενισχύεται από ένα προεξέχοντα πύργο στην Α πλευρά, που διευθετείται δίπλα στην πύλη εισόδου στο ίδιο σημείο. 

Τα τείχη εδράζονται επάνω στον φυσικό βράχο και υψώνονται κατακόρυφα. Διατηρούνται σε όλο το μήκος της διαδρομής τους και ανέρχονται σε ύψος …μ., ενώ το μέγιστο πλάτος τους φθάνει τα …μ. Η τοιχοποιία τους παρουσιάζει τρεις διαφορετικούς τύπους. Στο κατώτερο τμήμα αποτελείται από μεγάλους επιμήκεις λίθους τοποθετημένους κατά το ισόδομο σύστημα και ταυτίζεται με τον περίβολο της ελληνιστικής ακρόπολης της αρχαίας πόλης. Το δεύτερο τμήμα αποτελείται από μικρότερους λίθους σχετικά καλολαξευμένους, δίχως την παρεμβολή κάθετων αρμών και με χρήση ασβεστοκονιάματος ως συνδετικού υλικού. Στο ανώτερο τμήμα η τοιχοποιία είναι αμελέστερη και αποτελείται από αργούς μικρούς σχετικά λίθους και εκτενή χρήση συνδετικού ασβεστοκονιάματος. Οι διακριτές αυτές τοιχοποιίες δηλώνουν και την χρονολογική ακολουθία των οικοδομικών φάσεων του Παλαιοκάστρου, οι οποίες συνοψίζονται, πέραν της αρχαίας/ ελληνιστικής εποχής, σε ανοικοδόμησή του κατά την βυζαντινή και την βενετική περίοδο του νησιού αντίστοιχα.  

Εντός των τειχών του Παλαιοκάστρου δεν διακρίνονται σήμερα κτίσματα, πέραν του ναού της Αγίας Τριάδας, λόγω της απουσίας της αρχαιολογικής έρευνας στο χώρο. Η πολιτεία ωστόσο που θα κατέφευγε εντός των τειχών πρέπει να εκτεινόταν στις Α και ΝΑ πλαγιές του λόφου, οι οποίες είναι και οι πλέον ομαλές. 

Εκτός του κάστρου στους πρόποδες της Α πλευράς του λόφου υπάρχουν δύο κτήρια και ο μονόχωρος ναός του Αγίου Βλασίου. Το ένα κτήριο, γνωστό ως «Φρουραρχείο Γκίζη αποτελεί οχυρή κατασκευή, τουλάχιστον διώροφη, το οποίο έχει εμφανή αμυντικό χαρακτήρα, καθώς έχει λιγοστά και μικρά ανοίγματα στον όροφο. Οι πολυάριθμες τετράγωνες οπές στο εσωτερικό του δηλώνουν την [μεταγενέστερη;] χρήση του ως περιστερεώνα. Η τοιχοποιία του αποτελείται από αργολιθοδομή από ακανόνιστους αδρά λαξευμένους λίθους, συναρμοσμένους με ασβεστοκονίαμα, με εμφανή την επιμέλεια στις γωνίες, ενώ η όψη του είναι πλήρως επιχρισμένη. Τα κατασκευαστικά στοιχεία αυτά συνιστούν και τον τρίτο – και χρονολογημένο κατά την βενετική περίοδο – τοιχοδομικό τύπο που εντοπίζεται στα ανώτερα τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου του κάστρου, όπως άλλωστε διασώζει και η προφορική παράδοση στην ονομασία του κτηρίου. [ ή μήπως ήταν εξαρχής περιστερεώνας και πρέπει να διαγραφεί;;;]

Η επάρκεια σε πόσιμο νερό πρέπει να εξασφαλιζόταν από κινστέρνες συλλογής των ομβρίων, καθώς ο λόφος του Παλαιοκάστρου είναι άνυδρος.  

Χαρακτηριστικό Τιμή
Δημιουργός Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Ephorate of Antiquities of Cyclades
Ενότητα
Βιβλιογραφία του σημείου ενδιαφέροντος

Τρ.Ε. Ευαγγελίδης, Ἡ Μύκονος. Ἤτοι Ἱστορία τῆς νήσου ἀπὸ τῶν ἀρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τῶν καθ' ἡμᾶς, Ἐν Ἀθήναις: Τυπογραφεῖον Δ. Γ. Εὐστρατίου καὶ Δ. Δελῆ, 1912.

Β. Κυριαζόπουλος, «Ἱστορική ἐξέλιξις τῆς νήσου Μυκόνου», Ἀ.Σ. Καλλιγᾶς, Ἀ.Ν. Παπαγεωργίου, Ἰ.Β. Πολίτης και Ἀ.Γ. Ρωμανός (ἐκδ.), Μυκόνος-Δῆλος-Ρήνεια, Χωροταξική-Ρυθμιστική Μελέτη τοῦ Συμπλέγματος τῶν τριῶν νήσων μετά πολεοδομικῶν ρυμοτομικῶν σχεδίων οικισμῶν καί ζωνῶν ἀναπτύξεως, τ. 1, Ἀνάλυσις τῆς ὑφισταμένης καταστάσεως, Ἀθήνα 1972, 333 - 355.

Σ.Γ. Ραπτόπουλος, Κυκλάδες νήσοι. Συμβολή στην οικονομική τους ιστορία κατά την ελληνιστική και αυτοκρατορική εποχή: εμπορικοί δρόμοι, οικονομικά συστήματα, τοπική παραγωγή, εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, αμφορείς εμπορικού τύπου, Τρίπολις: Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών, 2014.

Ι. Σβορώνος, «Νομισματική και ιστορία της αρχαίας Μυκόνου»,  Bulletin de correspondence hellénique 17 (1893), 455 – 501.

Joseph Pitton de Tournefort, Ταξίδι στην Κρήτη και τις νήσους του Αρχιπελάγους: 1700 – 1702. Από το έργο Relation d’un voyage du Levant, μετάφραση – εισαγωγή Μ. και Μ. Απέργη, σχόλια Μ. Απέργης – Ε. Λυδάκη, Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2003.

H. Eberhard, “Mittelalterliche Burgen auf den Kykladen. Eine Übersicht”, Επετηρίς Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών τ. Ι΄ (1974- 1977), 501 – 585.

H. Eberhard, “Byzantinische Burgen auf den Kykladen. Ihre Rolle und Bedeutung”, Jahrbuch der Österreichischen Byzantinistik 36 (1986), 157-189.

E. Malamut, Les îles de l'Empire byzantin: VIIIe-XIIe siècles, Paris, Publications de la Sorbonne, Série Byzantina Sorbonensia 8, vols. 2, 1988.

G.R.L. von Sinner (εκδ.), Christoph. Bondelmontii Florentini, Librum Insularum Archipelagi, Λειψία, Βερολίνο 1824.

Ημερομηνία 29/09/2023
Χρονική περίοδος Ελληνιστικοί χρόνοι - 14ος αι. μ.Χ., Hellenistic period - 14th c. A.D.
Τοποθεσία Το Παλαιόκαστρο, ή Κάστρο Γκίζη, της Μυκόνου είναι κτισμένο στην κορυφή του ομώνυμου λόφου που υψώνεται π. 150μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, στο κέντρο περίπου του νησιού, στην περιοχή της Άνω Μεράς.
Γλώσσα Ελληνικά, Αγγλικά
URL https://cycladiccastles.repository.gr/jsonitems/11788
Κάτοχος Δικαιωμάτων
Κατηγορία Οχυρωμένος οικισμός
Ηχητικά
Φωτογραφίες
Gallery Thumb Gallery Thumb Gallery Thumb Gallery Thumb