Τίτλος: ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΑΝΑΦΗΣ

Tο Καστέλλι της Ανάφης, η αρχαία πόλη της Ανάφης, είναι κτισμένο στο Α τμήμα του νησιού, επάνω σε ύψωμα 327μ. από την θάλασσα, και ελέγχει όλο το νησί και το επίνειό του στη θέση Καταλιμάτσα στις Ν ακτές. 

Το Καστέλλι ιδρύθηκε μάλλον τον 8ο αιώνα και αποτελούσε τειχισμένη πόλη. Τα αρχαία τείχη διατηρήθηκαν και επεκτάθηκαν έως τον 8ο ;;; αιώνα, εποχή που μάλλον εγκαταλείφθηκε. Η πόλη αναπτύχθηκε στο πλάτωμα της κορυφής του ομώνυμου υψώματος σε επιφάνεια … τ.μ. (?? στρ.). Το σχήμα της είναι ακανόνιστο, καθώς ο οχυρωματικός περίβολος ακολουθεί την μορφολογία του εδάφους. Τα τείχη υψώνονται κατακόρυφα επάνω στο φυσικό βράχο και η περίμετρος τους ανέρχεται στα … μ.  Διατηρούνται σε ικανό ύψος έως …μ. ενώ το πάχος τους φθάνει τα …μ., με την τοιχοποιία τους να συνιστάται από ευμεγέθεις λίθους, οι οποίοι διατάσσονται σε οριζόντιες ζώνες. Η αμυντική ικανότητα των τειχών ενισχύεται από σειρά πύργων. Ειδικά στο Δ σκέλος του περιβόλου διευθετούνται πύργοι, οι οποίοι προβάλλουν στο χώρο ως τριγωνικοί.

Η πρόσβαση στο Καστέλλι γινόταν από την Ν;; πλευρά, όπου το ανάγλυφο του λόφου είναι πιο ομαλό. Η πύλη εισόδου δεν σώζεται, … 

Στο εσωτερικό του Καστελλιού είχε αναπτυχθεί οργανωμένη πόλη με πλήθος κτηρίων και υποδομές, όπως οι κινστέρνες για την επάρκεια του πόσιμου νερού. 

[υπάρχει ανοικοδόμηση των τειχών κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο;;; όχι]

Χαρακτηριστικό Τιμή
Δημιουργός Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Ephorate of Antiquities of Cyclades
Ενότητα
Βιβλιογραφία του σημείου ενδιαφέροντος

Φ. Ζαφειροπούλου, «Ανάφη», Αρχαιολογικόν Δελτίον 23 (1968), Β΄2, Χρονικά, 382.

Α. Μητσάνη, «Από τους Βυζαντινούς στην όψιμη Τουρκοκρατία», Ανάφη, ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, Αθήνα 2002, 7 – 11. 

Β. Πέννα, «Κοινωνία και οικονομία στο Αιγαίο κατά τους βυζαντινούς χρόνους (4ος – 12ος αι.)», Οβολός 9, Το νόμισμα στα νησιά του Αιγαίου: νομισματοκοπεία, κυκλοφορία, εικονογραφία, ιστορία: Πρακτικά συνεδρίου της Ε' επιστημονικής συνάντησης, Μυτιλήνη, 16-19 Σεπτεμβρίου 2006, επιστ. επιμέλεια Π. Τσέλεκας, Αθήνα 2010, 11 – 42.

Χ.Α. Τελεβάντου, «Ανάφη», Αρχαιολογικόν Δελτίον 52 (1997), Β´3, Χρονικά, 954–955.

Χ.Α. Τελεβάντου, «Ανάφη», Αρχαιολογικόν Δελτίον 54 (1999), Β´2, Χρονικά, 815.

Χ.Α. Τελεβάντου, «Ανάφη Αρχαία πόλη (Καστέλλι)», Αρχαιολογικόν Δελτίον 55 (2000), Β´2, Χρονικά, 987.

Χ.Α. Τελεβάντου, «Το νησί του Αιγλήτη Απόλλωνα», Ανάφη, ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, Αθήνα 2002, 3–5.

Description des iles de l'Archipel par Cristoforo de' Buondelmonti; version grecque par un anonyme, d’ après le manuscrit du Sérail avec une traduction française et un commentaire par É. Legrand, Paris: E. Leroux, 1897.

E. Ragia, “The Geography of the Provincial Administration of the Byzantine Empire (ca. 600–1200): I.2. Apothekai of the Balkans and of the Islands of the Aegean Sea (7th–8th c.)”, Byzantinoslavica 69 (2011), 86–113.

G. Zacos – A. Veglery, Byzantine lead seals, vol. 1, Τετράδια Αρχαιολογίας και Τέχνης αρ.3, Basel 1972.

Ημερομηνία 04/10/2023
Χρονική περίοδος 8ος αι. π.Χ. - 8ος αι. μ.Χ., 8th c. B.C. - 8th c. A.D.
Τοποθεσία Το Καστέλλι της Ανάφης είναι κτισμένο στο Α τμήμα του νησιού, επάνω σε λόφο που υψώνεται 327μ. από την θάλασσα.
Γλώσσα Ελληνικά, Αγγλικά
URL https://cycladiccastles.repository.gr/jsonitems/12236
Κάτοχος Δικαιωμάτων
Κατηγορία Οχυρωμένος οικισμός
Ηχητικά
Φωτογραφίες
Gallery Thumb